#TIPS | EEN MOODBOARD MAKEN

Moodboard

Een moodboard maak ik vaak om een sfeer en concept voor een inrichting te bepalen. Als je allemaal meubelen bij elkaar zoekt die je mooi vindt, kan het gebeuren dat ze uiteindelijk helemaal niet bij elkaar passen. Vind jij het ook lastig om een goede combinatie te maken voor je interieur? Een moodboard kan je helpen bij het zoeken naar juiste combinaties. 

Voordat je start met het inrichten van je interieur moet je een sfeer bepalen. Deze sfeer is je startpunt en bepaalt uiteindelijk het eindresultaat van je inrichting. Het bepalen van een sfeer is niet voor iedereen even makkelijk. Een moodboard kan je hierbij helpen. 

Je kunt een moodboard maken door te knippen en te plakken of digitaal. Je gaat op zoek naar afbeeldingen die je aanspreken op het gebied van interieur. Laat je ook inspireren door mode, fotografie en de natuur. Deze afbeeldingen combineer je in een moodboard dat als uitgangspunt dient voor het zoeken naar meubelen, accessoires en kleuren. Als je in je zoektocht naar een nieuw interieur een meubel tegenkomt, kun je het moodboard ernaast leggen en kijken of het bij je gekozen sfeer past. 

 

(Ouderwets) knippen en plakken

Ga je voor de papieren versie, dan kun je gebruik maken van tijdschriften, gekleurd papier, karton, folders. Je kunt het zo gek niet bedenken. 

#1 Kies afbeeldingen die van goede kwaliteit zijn, dus niet gescheurd of gekreukt.

#2 Verzamel eerst zoveel mogelijk afbeeldingen. Dat hoeven niet alleen maar interieurs te zijn. Juist niet, kies voor afbeeldingen waarin een bepaalde kleur, sfeer of vorm naar voren komt die jij mooi vindt. Verzamel alles wat jij mooi vindt. Maak pas een selectie als je genoeg hebt om uit te kiezen. 

#3 Leg alle afbeeldingen naast elkaar en ga groepen maken. Leg ze op kleur, materiaal en/of vorm. Haal afbeeldingen weg die er niet bij passen, of die je toch minder mooi vindt. 

#4 Kijk of je een bepaalde sfeer kunt halen uit jouw selectie en leg alle afbeeldingen in een mooie, passende compositie. 

#5 Plak alle afbeeldingen vast op een stevige ondergrond. Bijvoorbeeld karton, foamboard of etalagekarton. Deze kun je vaak bij de betere boekhandel of hobbywinkel verkrijgen. 

#6 Gebruik goede lijm om alles vast te plakken. Ik kies zelf altijd voor spuitlijm. Geen last van vieze resten en hobbels in het papier. Alles goed laten drogen en eventueel nog wat bijsnijden. 

Everdien Vroom Interieurontwerp | Moodboard

Voorbeeld van een ‘ouderwets’ geknipt en geplakt moodboard geïnspireerd op mode.

Door Everdien Vroom | Interieurontwerp

 

Digitaal

Voor de digitale versie kun je tegenwoordig op internet mooie afbeeldingen vinden, bijvoorbeeld op Google, Pinterest of Instagram.

#1 Zeker bij digitale afbeeldingen is de kwaliteit van groot belang. Bij Google kun je zoeken op hoge kwaliteit afbeeldingen. Dit kun je instellen bij ‘uitgebreid zoeken’.

#2 Sla eerst alle afbeelding op. Maak nog geen selectie, maar verzamel eerst zo veel mogelijk afbeeldingen die jij mooi vindt.

#3 Als je denkt voldoende te hebben, kun je een selectie gaan maken. Maak eventueel submapjes om je afbeeldingen te sorteren. Sorteer op sfeer, kleur, materiaal, vorm en/of structuur.

#4 Heb je een selectie gemaakt dan kun je beginnen met het maken van je moodboard. Je kunt gebruik maken van verschillende websites die op het internet te vinden zijn of apps die je kunt downloaden. Ik maak altijd gebruik van Photoshop of InDesign. 

#5 Ben je helemaal tevreden over je moodboard dan kun je deze digitaal opslaan, delen en/of uitprinten. 

Everdien Vroom Interieurontwerp | moodboard_zwart

Voorbeeld van een digitaal moodboard geïnspireerd op een ‘zwart’ interieur.

Door Everdien Vroom | Interieurontwerp

 

Inspiratie

Op zoek naar inspiratie voordat je aan de slag gaat? Kijk dan eens op mijn op mijn pinterest pagina.

Heb je nog vragen? Ik beantwoord ze graag! Laat even een reactie achter.

Succes met het maken van je moodboard.

 

Everdien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s