#WOONTIP 6 | BADKAMER

Ontwerp badkamer

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag om een badkamer te tekenen. Het gaat om een ruimte waar de wasmachine en droger uit zijn gehaald en een ander plekje hebben gekregen. Er is dus meer ruimte in de badkamer ontstaan, zodat er naast een ligbad ook een douche gerealiseerd kon worden.

In het ontwerp is rekening gehouden met bestaande aansluitingen, zoals warm en koud water en de afvoer. Door handig gebruik van de vorm van het bad blijft er genoeg loopruimte over. Zo kun je nog goed de inloopdouche ingaan en ook is er nog genoeg ruimte voor de wastafel. Bij de keuze van materialen is rekening gehouden met een neutrale smaak. Wit in combinatie met beige, zowel rustig als chique. Zie hieronder het ontwerp en de foto’s van de badkamer na uitvoering.

Plattegrond badkamer Kwintsheul | Everdien Vroom Interieurontwerp

Badkamer ontwerp Kwintsheul | Everdien Vroom Interieurontwerp

Badkamer gezien vanuit de deuropening. Je ziet hier goed de bijzondere vorm van het bad, zodat er voldoende doorloop ruimte blijft voor de inloopdouche. 

Badkamer ontwerp Kwintsheul | Everdien Vroom Interieurontwerp

Wastafelmeubel met op de achtergrond de inloopdouche. 

Badkamer ontwerp Kwintsheul | Everdien Vroom Interieurontwerp

Een gezellig hoekje waar je leuke decoratiespulletjes neer kunt zetten. Met een handige designradiator erboven om de handdoeken op te hangen. 

 

Tips

Ga je zelf ook met je badkamer aan de slag? Hieronder een aantal tips voorzien van afbeeldingen ter inspiratie. Ga je aan de slag bedenk vooraf wat je precies in de badkamer wilt. Maak een wensen en eisen lijstje. Ga inspiratie opdoen bij verschillende winkels en laat je daar goed informeren. Huur ook de juiste mensen in, want je kunt nog zo’n mooie tegel uitzoeken, als hij scheef op de muur gelijmd wordt is het alsnog niet mooi. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd mee doen met het #GratisInterieurontwerp die ik elk kwartaal weg geef.

 

#1 Wandbekleding

Wandtegels

Wandtegels zijn de meest voorkomende keuze voor de wandbekleding. Ze zijn in verschillende formaten te verkrijgen. Bij het uitkiezen van de tegels moet je rekening houden hoe je ze verwerkt. Gebruik je ze horizontaal dan wordt je ruimte optisch langer/breder en gebruik je ze verticaal dan wordt de ruimte optisch hoger. Ook moet je een keuze maken of je je tegels strokend (recht onder elkaar) of in verband (verspringend ten opzichte van elkaar) verwerkt.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Brede, lange tegels die horizontaal in half-steensverband zijn aangebracht op de muur. 

Mozaïek

Mozaïektegels zijn een mooie manier om een blikvanger in je badkamer te maken. Omdat het kleine tegeltjes zijn heb je veel voegen. Dit maakt het onderhoud groter. Kies voor een goede voeg en houd deze goed schoon. Vaak wordt mozaïek toegepast als accent, bijvoorbeeld achterwand van de douche of achter het bad.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Mozaïek toegepast op een bijzondere manier. Er is een mooi verloop aangebracht. 

Glas of acrylglas

Een nieuwe trend in de badkamer is het gebruik van panelen van glas of acrylglas. Deze panelen kun je goed gebruiken en zijn zeer onderhoudsvriendelijk, omdat er geen naden en voegen zijn. De panelen worden rechtstreeks, naadloos op de wanden verlijmd.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

De rode achterwand is van acrylglas. Omdat hij glimt heeft het een vergrotend effect. 

Tadelakt

Een wandafwerking uit Marokko. Een natuurlijke, waterafstotende afwerking op basis van natuurlijke materialen. Omdat het waterafstotend is kun je het door de gehele badkamer gebruiken. Dus in de douche, als badrand, wanden etc. Het is niet een goedkope afwerking, maar wel een mooie, consistente afwerking.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Een prachtige manier om de ruimte af te maken. De tadelakt wordt er met de hand opgebracht en het is verstandig om dat door een gerenommeerd bedrijf te laten doen.

 

#2 Vloerafwerking

Vloertegels

De meest voorkomende keuze in de badkamer zijn vloertegels. Er zijn oneindig veel soorten, kleuren en maten tegels. Je moet bij het kiezen rekening houden met de tegels van de wand. Bedenk ook vooraf hoe je ze wilt verwerken. Dit kan invloed hebben op het eindresultaat. Kies je namelijk voor de zelfde afmeting als de wand dan kan het zijn dat ze toch niet gelijk zitten met de voegen, omdat er soms bij een vloertegel een dikkere/bredere voeg nodig is.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Mooie basic grijze, vierkante vloertegels. Mooie inspiratie als je de badkamer onder een schuin dak wilt maken. 

Gietvloer

Als je een strakke vloer in je badkamer wilt dan moet je zeker voor een gietvloer kiezen. Super strak door een naadloze en waterdichte vloer. Een gietvloer wordt in één keer in de ruimte gegoten. Daardoor ontstaat er een gladde, strakke vloer. Er zijn drie verschillende materialen gietvloer; Polyurethaan gietvloer, epoxy gietvloer en gietvloer met betonlook. De kleuren van gietvloeren zijn eindeloos waardoor je altijd een passend uiterlijk bij je badkamer kunt vinden.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Strakke gietvloer in het wit uitgevoerd.

Betonvloer

Tegenwoordig veel toegepast zijn de betonvloeren in de badkamer. Beton is in dunne diktes (10-12 cm) niet waterdicht. Dat betekent dat je onder de betonvloer een speciale vloer moet aanbrengen die er voor zorgt dat je geen lekkages krijgt. Op die manier kan water wat door het beton heen gaat afgevoerd worden.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Beton is doorgevoerd in de badombouw. 

Houten vloer

Je kunt hout op de vloer gebruiken in de badkamer. Je kunt daarbij kiezen uit parket of laminaat. Je heb hier speciale keuzes in. Let er op dat de prijs daardoor wel duurder is dan gemiddeld parket of laminaat. Parket moet ook nog behandeld worden met een waterafstotende beits. Laminaat heeft dat niet. Je moet er ook rekening mee houden dat hout werkt, zodat je goed moet ventileren en rekening moet houden met het werken van hout.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Houten vloer die lijkt op het dek van een schip. 

 

#3 Verlichting

Algemene verlichting

Deze verlichting wordt ook wel de basisverlichting genoemd. Deze zet je aan als je de ruimte binnen komt en zorgt ervoor dat de gehele ruimte verlicht wordt.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Algemene verlichting, hier toegepast door middel van spotjes. 

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is belangrijk in de badkamer. Als je even lekker wilt ontspannen in bad dan is het wel zo fijn dat de ruimte aangenaam verlicht is. Deze verlichting kan tegelijkertijd met de basisverlichting aangaan, maar moet apart bediend kunnen worden. Op die manier kun je de basisverlichting uitzetten en de sfeerverlichting aan.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Extra verlichting bij het douchen. Niet noodzakelijk, maar wel mooi als accent. 

Taakverlichting

Als je je wilt scheren of opmaken is het handig dat je goede verlichting hebt en dat je niet in je eigen schaduw staat. Verlichting die van voren komt is dan handig. Tegenwoordig zijn er ook speciale spiegels waar al verlichting in is gebouwd.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Door de directe verlichting boven de wastafels heb je goed licht bij bijvoorbeeld het scheren en opmaken. 

 

#4 Verbouwen en renoveren

Schilderen bestaande tegels

Het over schilderen van bestaande tegels kan tegenwoordig prima. Je moet je aan een aantal spelregels houden. Zo moet de ondergrond goed vetvrij en schoon zijn. Je moet speciale verf gebruiken en het goed laten uitharden.

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Voor

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Na

Bestaande aansluitingen en leidingen

Als je gaat verbouwen of renoveren is het handig dat je weet waar het bestaande leidingwerk, aansluitingen en afvoeren zitten. Als je dat weet dan kun je daar rekening mee houden bij het ontwerp van je nieuwe badkamer. Vooral als je niet een groot budget hebt, want anders ben je meer geld kwijt aan het verleggen en opnieuw aansluiten van leidingen en afvoeren.

 

Inspiratie

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Pinterest februari 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

 

Alle afbeeldingen in deze blog zijn van Pinterest. Het badkamer ontwerp is door mij gemaakt. De strakke uitvoering is gedaan door Kastelein Metsel- & tegelbedrijf.

Krijg je er nog geen genoeg van? Kijk dan ook nog even op mijn Pinterest pagina. Als je mij daar volgt blijf je op de hoogte op het moment dat ik een afbeelding pin. Je kunt natuurlijk ook deze blog volgen, dan ben je altijd op de hoogte van de laatste updates!

 

Een gezellig weekend allemaal en tot de volgende keer!!!

 

 

Everdien

Een gedachte over “#WOONTIP 6 | BADKAMER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s