#ARCHITECTUUR WANDELING ROTTERDAM

# ARCHITECTUUR WANDELING

Vandaag een spinsplinter nieuwe blog over de wandeling die ik afgelopen zaterdag 2 april 2016 maakte met een gids door Rotterdam. Suzanne Roelofs van Building Stories nam ons mee langs gebouwen in Rotterdam. Zo werden wij helemaal door de vernieuwde binnenstad van Rotterdam geleid met prachtig weer en vol interessante verhalen en leuke weetjes.

Rotterdam heeft naar mijn idee twee gebouwen er in het afgelopen jaar bijgekregen die Rotterdam qua architectuur (weer) op de kaart hebben gezet. We begonnen onze reis der architectuur bij het eerste gebouw; het centraal station. Dit werd ontworpen door TeamCS een drietal ontwerpers met niet alleen architecten, maar ook met een landschapsarchitect. Deze combinatie heeft gezorgd voor het mooie ontwerp die meer omvat dan alleen het gebouw. De enorme punt die op de voorzijde van het gebouw zit heeft een functionele toepassing gekregen, namelijk het overdekken van de ingang van de metro, maar is eigenlijk voortgekomen uit de beperking die opgelegd lag, het niet blokkeren van het zicht vanuit het Groot Handelsgebouw.

Architectuur wandeling 2 april 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Centraal Station

Mooie combinatie van materialen. Houten plafond van verschillende diktes van schrootjes, natuurstenen vloer, rvs façade aan de achterzijde en mooie details van het oude station, de speculaasjes, verwerkt in het nieuwe station.

Vanuit het station zijn we langs het Western Hotel langs Codarts richting het schouwburgplein gelopen. Dit plein heeft in zijn begin jaren moeilijkheden gekend. Het werd niet echt een plein omdat het in begin jaren 50 nog aan verschillende kanten een barrière ontbrak. De Doelen werden gebouwd, daarna de schouwburg en langzaam kreeg het plein een barrière van gebouwen. Nu wordt het vaak als stadspodium gebruikt, maar let op, geen evenementen die ‘te zwaar’ zijn, want de parkeergarage uit de jaren 60 kan niet te veel gewicht dragen.

Architectuur wandeling 2 april 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Schouwburgplein

De Lijnbaan is in 1953 geopend en was een revolutionair project. Een autovrije winkelzone was nog nooit eerder ontworpen. Rotterdam heeft de Lijnbaan weer in het vizier en wil van de deze straat een chique winkelstraat maken met mooie winkels en een verzorgd uiterlijk. Het doorkijkje vanaf het begin bij het Schouwburgplein naar het Stadhuis is prachtig.

Architectuur wandeling 2 april 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Korte lijnbaan

Stadhuis is een samen met het oude Postkantoor een wat meer traditionele architectuur in al zijn pracht en praal. Het Stadhuis is in de afgelopen haar helemaal gereinigd want door de uitlaatgassen was het sterk verontreinigd. Dit zie je nog terug in het Postkantoor.

Architectuur wandeling 2 april 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Stadhuis

Als je door het straatje tussen het Stadhuis en het oude Postkantoor loopt kom je bij het Timmerhuis. Een gebouw pas geopend in december 2015. Ontworpen door het bureau OMA van Rem Koolhaas. Na behoorlijk wat rellen over de illusie dat de Rotterdamers mee mochten beslissen welk bureau er voor de uitvoering mocht zorgen tot het overschrijden van het budget van 65 miljoen euro. Is het een bijzonder gebouw geworden.

Architectuur wandeling 2 april 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Timmerhuis

Over de Meent naar de Koopgoot waar we even bij het Beursgebouw stopte. Vanuit daar hadden we mooi uitzicht over de traverse, de bijenkorf, het beursgebouw, het oude ABN AMBRO gebouw, waar nu boekhandel donner in zit, de coolsingel en nog veel meer. Allemaal gebouwen met hun eigen unieke verhaal.

Architectuur wandeling 2 april 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Koopgoot | beursgebouw | bijenkorf | coolsingel

Daarna door naar de Laurenskerk. Een Gotische kerk die deels is blijven staan na het Bombardement van Rotterdam. Ze hebben deze kerk, na behoorlijk wat voors en tegens, in oude staat herbouwd. Dat betekent ook dat ze de verschillende aanbouwen die er in de jaren daarvoor waren gedaan perfect hebben nagedaan. Aan de lange zijde zijn een vijftal strakke, moderne kubussen van 5 bij 5 meter om meer gebruikersruimte te creëren.

Architectuur wandeling 2 april 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Laurenskerk

Over de markt richting ons eindpunt de Markthal. Ik had het al over het Centraal Station als eerste gebouwd en de Markthal is voor mij dat tweede gebouw wat Rotterdam weer op de kaart heeft gezet. Soms staan er gewoon letterlijk rijen voor de deur om naar binnen te kunnen. Een bijzonder ontwerp waarbij een overdekte markt is gerealiseerd met daaromheen woningen. Deze woning lopen in een ronde vorm over de markt. Aan de binnenzijde van de ronding zie je ramen van de woningen, maar ook een immens grote afbeelding van een kleurrijke afspiegeling van de markt en zijn waar. Maar ook de omgeving, zoals een afbeelding van de Laurenskerk zijn er in opgenomen. De glazen gevel is toch wel een architectuur hoogstandje van 34 meter hoog en 42 meter breed. De grootste in Europa! Mocht je nog niet in de Markthal zijn geweest dan is dat zeker aan te raden. Mooi om te zien, maar ook fantastisch om langs al dat lekkers te lopen (en te proeven) of net zoals wij gedaan hebben af te sluiten met een lekker lunch!

Architectuur wandeling 2 april 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Markthal van buiten met kijk op het reuzenrad

Architectuur wandeling 2 april 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Binnenkant Markthal met van voor naar achteren

Architectuur wandeling 2 april 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Markthal met uitzicht op de gevel vanuit de binnenkant, op de achtergrond de kubuswoningen en het potlood van architect Piet Blom

 

Alle foto’s zijn gemaakt tijdens de wandeling door de vernieuwde binnenstad van Rotterdam. Ben je ook geïnteresseerd in een wandeling dan kun je eens een kijkje nemen op de website van Suzanne Roelofs Building Stories.

Tot volgende week

 

Everdien 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s