#GASTBLOG | KOPENHAGEN

#GASTBLOG | DENMAKR FAMOUS FOR FINE FURNITURE

Deze week heeft gastblogger Marije van der Windt een blog geschreven. Ze is voor een paar dagen Deens design gaan spotten in Kopenhagen. Benieuwd naar haar ervaringen? Bekijk haar leuke blog met prachtige foto’s gemaakt door Marieke Bovendeert!

Dag 1 

Ik reisde vorige week af naar het zonnige Kopenhagen om het Deense design van dichtbij te bekijken. Want mocht u het gemist hebben, Deens design is HOT! In Kopenhagen wemelt het dan ook van design. De winkels, musea, restaurants zijn tot een uitzonderingen daar gelaten, zeer smaakvol ingericht.

De reis begon met een dag vol meubels en design. Een bezoek aan Engelbrechts, een Deens design merk dat gespecialiseerd is in meubilair voor grootschalige projecten zoals scholen en bedrijven. Hier zie je echt slim design tot in de details. Tot in de puntjes nagedacht over comfort en functionaliteit.

De Chairik van Engelbrechts | blog Kopenhagen

De Chairik uit de Engelbrechts collectie zit heel goed.

Na dit bezoek liepen wij door de gezellige winkelstraat de Stroget naar het HAY house, dit merk krijgt steeds grotere bekendheid in Nederland. Hay is een jong bedrijf uit 2001 en staat bekend om design wat bereikbaar is voor iedereen. De kleuren in hun collectie zijn altijd trendy. Zelf vind ik de kleurencombi’s van Scholten en Baijings te gek en stiekem ben ik dan toch een trotse Hollandse op dit Nederlandse duo.

 

Hay supermarket | blog kopenhagen

Hay supermarket | blog kopenhagen

Hay heeft een soort supermarkt concept bedacht, waar zij kleine Hay producten verkopen, oftwel Hay minimarket. Kleine fijne spulletjes opgesteld als in een supermarkt, winkelmandje volladen dus.

Ook brachten we een kort bezoek aan het Deense designmerk Muuto. Zoek vooral de verlichting eens op van dit leuke merk. Dat is echt de moeite waard!

Muuto | blog Kopenhagen

Showroom van Muuto

Na de 3 merken werd alles samengevat in het Design Museum. Daar was een mooi overzicht gemaakt van verschillende Deense vormgevers. Mijn hoogtepunt uit dit museum was toch wel de Arne Jacobsen kamer. De klassiekers als het gaat om Deense design.

afbeelding5

Design Museum | blog Kopenhagen

 

Dag 2 

De volgende dag, architectuurwandeling. Dit gedeelte van Kopenhagen is in ontwikkeling en wij gingen er met een Deense architecte doorheen. Vanaf 2001 is Kopenhagen bezig met het ontwikkelen van Ørestad, een buitenwijk van Kopenhagen. Het begon met een metro lijn en door middel van architectuur wedstrijden is deze omgeving een paradepaardje voor de Scandinavische architectuur aan het worden.

afbeelding7

Dak van het 8-house

Mountain | blog Kopenhagen

Mountain | blog Kopenhagen

Mountain, gebouwd op een parkeergarage

 

Dag 3

Op de laatste dag bezochten wij het Lousiana museum. Naast dat dit museum op een prachtige plek ligt aan het water, heeft dit museum een mooie collectie moderne kunst.
Indrukwekkend is de installatie van Yayoi Kusama, een met spiegels beklede ruimte met honderd lampjes geven een bijzondere ervaring.

Yayoi Kusama | blog Kopenhagen

Kunstenaar Yayoi Kusama

Na het Lousiana museum gingen we naar Paper Island, mocht u Kopenhagen gaan bezoeken zou ik dit gedeelte niet vergeten. Je vaart er vanaf Nyhavn in 3 minuten heen. Er werden vroeger kranten opgeslagen, vandaar de naam van het eiland. We bezochten er de showroom Van &Tradition. In oude loods hebben zij een “village” concept neergezet. Een dorp van witte blokken die allemaal een verschillende functie hebben. De showroom was een subtiele mix van oud en nieuw design.

Paper Island | blog Kopenhagen

afbeelding12

In de papierhal naast de showroom is het foodconcept Paper Island gevestigd. Dit kunt u het beste vergelijken met de markthal alleen dan in de stijl van Fenix food factory, tevens gevestigd in Rotterdam. De ongedwongen sfeer, gezelligheid en vooral lekker eten sprak mij erg aan.

Wilt u winkelen in Kopenhagen? Ga dan vooral naar Illums Bolighus. Het is niet goedkoop, maar u zult er alles vinden op het gebied van interieur en design.

Ilums Bolighus | blog Kopenhagen

Etalage Illums Bolighus 

 

Kortom, ben je gek op design, kunst en architectuur? Dan is een bezoekje aan Kopenhagen zeker de moeite waard. Ik heb een geweldige tijd gehad en ga graag nog eens terug.

 

 

Marije van der Windt

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s