#FESTIVAL DESIGN KWARTIER 2016

#FESTIVAL DESIGN KWARTIER

Vanmiddag mocht ik mijn portie Design op snuiven tijdens het Festival Design Kwartier. In mijn vorige blog heb je kunnen je lezen over het Festival. En omdat het Festival ook morgen en overmorgen nog is post ik mijn blog al op vrijdag (i.p.v. zondag). Dan kun je vast inspiratie opdoen, mocht je nog willen gaan. Vandaag laat ik veel foto’s zien met ontwerpen van beginnende ontwerpers, mooie interieur inspiraties, eetbare kunst, natuur & planten en projecten met een maatschappelijk thema.

 

Ik starte mijn reis bij “I wait here” #21 (dit nummer vind je terug op de gevel en in de festival guide). Ik sprak daar met ontwerpster Lotte de Raadt die iets vertelde over de kunst van Roos Meerman.

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

‘Conorgraphy’ door Roos Meerman

Deze prachtige, unieke werken worden gemaakt door middel van een speciaal apparaat dat Roos ontworpen heeft. Door de trillingen en het geluid uit de omgeving maakt de pen op het materiaal een tekening. Door middel van speakers wordt het materiaal als een soort membraan in werking gezet. De trilling zorgt ervoor dat de pen over het oppervlakte wordt geleid. Je kunt bij ‘I wait here’ op een werk van Roos bieden, start bod € 360,00.

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

‘Tap water carat glass’ door Lotte de Raadt

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

‘Colored Drops’ door Lotte de Raadt

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Ontwerpster Lotte de Raadt met haar werk ‘Colored Drops’

Maar natuurlijk sprak ik ook met Lotte over haar eigen werk. Haar eindexamenwerk wordt bij ‘I wait here’ geveild. Het start bod is € 215,00 per stuk. Het verhaal achter haar ontwerp gaat over water en dan vooral het water van eigen bodem. Want water in Nederland is van topkwaliteit en toch kopen wij veelal water in een fles. Het is vele malen goedkoper, wel 2000 keer, om kraanwater te gebruiken. Maar als we dan kraanwater gebruiken, dan moet het natuurlijk wel mooi gepresenteerd worden. Let op het detail van de stopper van de karaf. Een kraantje zoals je dat vaak op buitenkraantjes ziet.

Ander werk van Lotte zijn haar ‘Colored Drops‘ schalen. Een ontwerp onderzoek waarbij ceramiek behandeld wordt met een glazuur die een reactie aangaat met het ceramiek. Daardoor ontstaan er druppels op het ceramiek. Elk stuk is dan ook uniek, omdat het nooit de zelfde reactie aangaat. Ik was om en heb een schaaltje gekocht.

 

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

‘Elbow’ kandelaar door HeetmanPatijn #13

In de drukkerij van Holthuijzen heb ik de ontwerpen van Hans Heetman en Jaap Patijn gezien. Herken je de wandkandelaar? Het hoekstuk van een koperen leiding was de inspiratie voor deze simpele, maar gave kandelaar.

 

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Heerlijke koeken van ‘Carte Blanche Concepts’ #11

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Wat een cadeautje om mee te nemen. 

Het hoekje om naar Carte Blanche Concepts. De designers Birgitta van Langeveld & Wendy Rommers vinden dat eten, meer is dan proeven. Het moet een belevenis zijn. De geur die er hangt kun je niet weerstaan, want ze bakken de koeken a-la-minute. Ik heb dan ook een doosje mee naar huis genomen. (ze hebben het niet lang overleefd! Ze waren heerlijk!)

 

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Allerlei producten van ‘Spruitje,’ door Jonael van der Sloot #36

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

‘Pickles,’ door Jonael van der Sloot

Bij de winkel Hamerslag & Penseelstreek kwam ik de mooie wereld van Jonael van de Sloot tegen. Hij maakt kleine tuintjes in lampen. Deze sustainable worlds, zoals ze heten, zijn zelfvoorzienend. Je hoeft ze dus geen water of zuurstof te geven. Elk object is uniek.

 

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Winkel ‘Yurt’ #34 op de plattegrond & Festival guide

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Homemade limonade in de tuin bij de winkel ‘Yurt’

Soms kom je onverwacht van die leuke, verstopte plekjes tegen. Heb je dorst? Ga even naar de tuin bij de winkel ‘Yurt’, daar kun je heerlijke huisgemaakte limonade drinken.

 

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Prins Hendrik Hofje #44 op de plattegrond in de Festival guide 

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Prins Hendrik Hofje

En er was meer te ontdekken. Echt, dit hofje mag je niet overslaan! Na een gezellige wandeling stap je in een prachtige ruimte waar Roland Pieter Smit (studio Ro-Smit) met zijn ontwerpen staat gepresenteerd. En naast prachtige ontwerpen zit er ook een mooi maatschappelijk betrokken verhaal achter.

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

‘Wolwaeren’ door Roland Pieter Smit

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

‘Made by Scorlewald’ door Scorlewald en Studio Ro-Smit

Achter de prachtige wollen kleden zit een bijzonder verhaal. Vroeger was onze wol industrie groot, maar door veranderingen in materialen die wij gebruiken is deze gekrompen. De schapen die we toen hadden zijn niet gekrompen, deze worden voornamelijk voor de vleesindustrie gebruikt en niet zo zeer voor hun wol. Roland heeft dit wol gebruikt voor zijn project met het Maartenhuis (een plek voor mensen met een beperking). Hij kwam er achter dat mensen met bijvoorbeeld het downsyndroom andere handelingen beter konden maken dan bijvoorbeeld autistische mensen. Hij heeft daarvoor apparaten ontwikkeld die passen bij de mensen. Zo ontstaan er verschillende soorten wevingen, bij verschillende soorten mensen.

Het prachtige ceramiek maakt hij in samenwerking met Scorlewald. Ook hier werkt hij samen met deelnemers met een beperking. Door ze samen te laten werken aan een thema, ontwikkelen ze producten die in de webshop verkocht kunnen worden.

 

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Ketting ‘Blocks’ door Dora Kloppenburg #52

Deze kettingen, ontworpen door Dora Kloppenburg, zijn geïnspireerd op de speel blokken van kleine kinderen. De drager kan op die manier zelf ontdekken hoe hij de ketting wil dragen. Dora heeft naast haar opleiding aan de Design Academy in Eindhoven ook de opleiding voor schoenenontwerper gedaan. Hier zie je op haar site veel mooie, unieke ontwerpen terug.

 

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Festival Design Kwartier 2016 | Everdien Vroom Interieurontwerp

Winkel ‘The Fine Store’

Als laatste halte voor mij: ‘The Fine Store‘. Een prachtige winkel met allemaal mooie design spullen. Zo eentje waar je echt je hart kan ophalen. Mooie producten van ontwerpers en designers. Ik kwam ook hier de mooie schalen/plateaus van Lotte de Raadt tegen, maar er is nog veel meer te zien. Ze hebben tijdens het festival verschillende producten die je tegen mooie kortingen kan kopen. Neem ook een kijkje in de webshop van de winkel.

 

Ik kan er weer een tijdje tegenaan. Een heerlijke dag met de zon en veel mooie dingen. Wil je zelf ook gaan? Dan kun je morgen (zaterdag 28 mei) en zondag (29 mei) nog een kijkje nemen. Veel plezier!

 

 

Everdien 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s