#KLEUR IN JE INTERIEUR

#KLEUR IN JE INTERIEUR

Een veel gestelde vraag: ‘Ik wil graag kleur in mijn interieur, welke kleur moet ik kiezen?’. Een lastige vraag want ik vind kleur erg persoonlijk. De ene vindt rood mooi en de ander moet er niet aan denken. En dan heb je van die ene kleur ook nog eens zo veel tinten, vergrijzigingen, pastelachtigen en ga zo maar door… 

In de komende weken komen alle bekende kleuren voorbij en laat ik veel inspiratie zien in je interieur. Maar vandaag eerst even de basis van kleuren in je interieur. 

4370453512adb1d4fbf613c21c2b1d87

#De kleurencirkel

Heb jij hem vroeger ook moeten schilderen op school? De kleurencirkel is een overzicht van kleuren gemaakt door Johannes Itten. Je hebt drie basis kleuren, ROOD | GEEL | BLAUW, die we de primaire kleuren noemen. Tussen de primaire kleuren zitten de kleuren ORANJE | GROEN | PAARS, dit noemen we de secundaire kleuren. Dit zijn twee primaire kleuren met elkaar gemengd. Rood en geel geeft dan oranje. Dan als laatste heb je de tertiaire kleuren. Dit is een primaire kleur gemengd met een secundaire kleur. Je krijgt dan samengestelde kleurnamen. Bijvoorbeeld ROOD-PAARS. 

 

#Kiezen van kleuren

Als je een kleur in een interieur gaat kiezen is het belangrijk om verschillende factoren mee te laten spelen. Als eerste natuurlijk de meest belangrijke factor; welke kleur vind je mooi en welke absoluut niet. Als je dit weet kun je van daar uit verder gaan.

5614c63faef8ff281a703b2cbef280cd

Vind je het mooi? Of niet?

Tweede factor, de kleurmening: een kleur kan met wit, zwart of grijs gemengd worden om hem respectievelijk meer pastel, donkerder of meer vergrijsd te laten zijn. Hierdoor kan je een kleur die je mooi vind minder intens maken. 

f707ffaef3741b474ada2ce3645f16ef

De kleur is het zelfde, maar door hem met wit te mengen is hij lichter geworden (pastel). 

Daglichttoetreding is ook niet onbelangrijk om rekening mee te houden. Schijnt de zon al ’s middags vol de ruimte in, dan worden alle kleuren iets geler. Geel wordt extra geel, maar rood wordt daardoor iets meer oranje. Denk aan de kleuren cirkel.

cc8f5ebc2defdaf6fb552909890d1de2

Kleureffect
Dan nog bepalen wat je precies kleur wilt geven? Een muur, of alle muren, accessoires of een meubel. Alles heeft een andere uitwerking. Hieronder een paar voorbeelden van kleur op de wanden en het effect hiervan. Je ziet dat je kunt spelen met kleur op de wanden en het effect wat dat geeft. 

Schermafbeelding 2016-06-25 om 21.09.12

Door de achterwand een kleur te geven die anders is dan de wanden lijkt de ruimte minder diep te zijn. 

Schermafbeelding 2016-06-25 om 21.09.17

Door de zijwanden een kleur te geven lijkt de ruimte smaller, minder breed. 

Schermafbeelding 2016-06-25 om 21.09.22

Geef je het plafond een donkerdere kleur dan de wanden, dan lijkt de ruimte lager. De ruimte voelt kleiner aan. 

Schermafbeelding 2016-06-25 om 21.09.27

Als je het plafond een lichte kleur geeft, dan lijkt de ruimte hoger. 

En als laatste factor om rekening mee te houden is de psychologische werking van kleur op ons. Elke kleur heeft een andere uitwerking op ons gestel. Per kleur ga ik hier in de komende weken dieper op in. 

a60a4744a6088de7b1f10a8afa3ef797

Word je hier blij van?

e207b44207ab89da6ef48268b90cbf15

Of maakt dit je blij?

 

Vanaf volgende week ga ik steeds een kleur uitgebreid behandelen. Welke kleur moet ik volgens jou als eerste doen?  Eerst rood, geel of blauw of toch eerst paars, wit, grijs of groen? Laat even een berichtje achter en wie weet komt jouw kleur als eerste aan bod.

 

 

Tot volgende week!

 

 

Everdien 

3 gedachtes over “#KLEUR IN JE INTERIEUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s