#INSPIRATIE | BINNENDEUREN

#INSPIRATIE | BINNENDEUREN

Vaak zijn de kozijnen en binnendeuren een beetje het ondergeschoven kindje tijdens het inrichten van je huis. Als je een bestaande woning hebt of net hebt gekocht doe je het vaak met de deuren die er in zitten. Misschien verf je of soms worden ze vervangen. In een nieuwbouwwoning kun je vaak als meerwerk de standaard (opdek)deuren laten vervangen door stompe houten deuren. Deze variant is vaak duurder dan standaard en omdat er veel dingen aangekocht moeten worden in een nieuwbouwwoning wordt er meestal voor deze standaard variant gekozen.

Zelf hebben wij in de tijd dat wij ons huis kochten ook voor de standaard (board)deuren gekozen. Wij hebben ons budget aan andere onderdelen besteed. Nu we zo’n 5 jaar verder was het tijd dat ik de binnendeuren eens aanpakte. Er zijn verschillende mogelijkheden voor je binnendeuren en hieronder zal ik ze voor je op een rijtje zetten. Aan het einde van deze blog het eindresultaat van onze metamorfose.

 

Opdekdeur of stompe deur

Een opdekdeur is een deur (vaak van board gemaakt) die op het kozijn valt. De meest bekendste is die gemaakt van board materialen, maar er zijn tegenwoordig ook andere modellen te verkrijgen.

Een stompe deur is een deur die in het kozijn valt. De deur valt dus helemaal in het kozijn. Deze zijn vaak gemaakt van hout en zijn dus ook vaak iets zwaarder dan de boarddeur hierboven.

Zowel de opdekdeur als de stompe deur kan in allerlei modellen geleverd worden. Helemaal dicht, met glas of met panelen. Met deze keuzes kun je sfeer geven aan je interieur.

Verven

Vanuit de fabriek wordt een deur vaak in de grondverf of met een laminaat laag geleverd. Je kunt je deur daarom ook goed en gemakkelijk verven. De kozijn kunnen van hout of metaal zijn en daar moet je goed kijken of het met jouw gekozen verf afgewerkt kan worden.

Allereerst moet je voordat je met verf aan de slag gaat alles goed ontvetten, schuren en schoonmaken. Ook het gronden van zowel de deur als het kozijn is belangrijk. Haal ook al het beslag van de deuren af, zodat je niet per ongelijk op de deurklink knoeit.

Bij de keuze van de verf kun je uit heel veel verschillende soorten verf kiezen. Allemaal een ander effect en behandelwijze. Laat je goed informeren. Ik geef je graag advies over kleur en verf keuze.

 • Hoogglans, een glanzende lak
 • Zijdeglans, een semi matte lak
 • Mat lak, een matte lat (soms ook te verkrijgen in extra mat)
 • Krijtverf, een super matte, poederachtige verf die je met de kwast of roller opbrengt (deze is niet om op te krijten)

 

Houten deuren

Hout is het meest voorkomende product als het gaat om deuren. Maar er zijn zoveel keuzes dat er altijd wel iets van jouw smaakt tussen zit. Natuurlijk kun je het hout schilderen, maar je kunt het ook beitsen, lakken, waxen of misschien laat je het wel onbehandeld. Veel verschillende modellen waardoor je een eigen sfeer aan je interieur kunt geven.

Schuifdeuren

Bij schuifdeuren moet ik altijd aan die mooie en-suite deuren denken in een jaren 30 woning. Maar tegenwoordig zijn er ook andere oplossingen. Een schuifdeur die voor je muur schuif met een tof metalen ophangsysteem. Of juist een vintage deur die je als eyecatcher ophangt.

 

Stalen deuren

Een gave nieuwe ontwikkeling zijn de stalen deuren. Niet een hele goedkope oplossing, maar het geeft wel een mooie industriële look aan je interieur. En ook hier zijn er weer vele smaken te verkrijgen. Een alternatief voor de stalen deur is een aluminium deur die in de zwarte kleur is gemaakt.

 

Draaideuren

De draaideur wordt ook wel een pivotdeur genoemd. Deze bijzondere deuren zijn heel gaaf en geven een bijzonder toegang tot een ruimte, maar zijn misschien niet overal geschikt. Belangrijk bij deze deuren, de vloer moet naadloos en zonder drempels gelegd zijn. Anders is het gehele effect weg.

 

Beslag binnendeuren

Naast het uiterlijk van de deur en het kozijn kun je ook sfeer en uitstraling meegeven met het beslag van de deuren. Ook hier is zoveel in te kiezen. Zo kun je kiezen voor een deurkruk zonder schild, met schild, een metalen deurkruk, haak of deurknop. Ze zijn in veel verschillende materialen en kleuren te koop. Allemaal weer een eigen uiterlijk en sfeer.

 

De metamorfose

Vanuit de bouw hadden wij standaard board opdekdeuren en deze zijn in de loop der tijd ook wat beschadigd en verkleurd. De kozijnen zijn van metaal. 

Wij hebben gekozen om het geheel drastisch te veranderen. Voor de deuren hebben we een mooie zwarte kleur ‘black truffle’ (krijtverf, maar niet om op te schrijven) van Pure & Original gekozen. Een mooi contrast tussen wit en zwart en de deuren hebben ineens een veel mooiere en elegantere uitstraling gekregen.

De krijtverf van Pure & Original is een fijne verwerkbare verf die een poedermatte uitstraling geeft. Hij is dus super mooi mat van kleur. Ik heb er voor gekozen om hem met de kwast op te zetten, zodat de kwaststrepen zichtbaar zijn. Voor mij net even die persoonlijke touch. Maar hij is ook goed te verwerken met een rollertje.

 

In deze link kun je nog meer inspiratie deuren bekijken? Alle afbeeldingen uit deze blog (uitgezonderd de metamorfose foto’s) kun je hier ook terug vinden. 

Tot volgende keer

 

 

Everdien

 

 

 

6 gedachtes over “#INSPIRATIE | BINNENDEUREN

 1. Hoi Everdien, leuk je tips te lezen. Wij hebben ook een opdekdeur. Een stalen deur is te duur en de huidige zwarte houten (leverbare) deuren zijn allen stomp helaas. Het kozijn veranderen is ons teveel werk, ook het stucwerk moet dan opnieuw. Maar nu jouw tip de deur im matzwart te verven, ziet er heel goed uit. Alleen een vraagje. Wat heb je met het ruitje boven de deur gedaan? Op de foto is het niet goed te zien.

 2. Hi Astrid, als eerste natuurlijk goed geschuurd en ontvet. Daarna met een primer van Pure & Original in de grondverf gezet. Daarna 2 lagen krijtverf (dat is dus geen verf waarop je kunt krijten, maar geeft de verf een speciale diepte/structuur door de wijze van opbrengen). Tussen de laten door weer licht opschuren. Voor het metalen kozijn is belangrijk goed ruw te maken.
  Ga je ook je deuren schilderen?

  Groet, Everdien

 3. Beste Everdien,

  Ik ben ook van plan de opdekdeuren en kozijnen zwart te schilderen. Je geeft aan dat de stalen kozijnen eerst goed ruw gemaakt moeten worden. Kun je me vertellen hoe je dat gedaan hebt? Met grof schuurpapier of met een schuurmachine?

  Groet
  Pieter

  1. Hi Pieter,

   Wat leuk dat je dat ook gaat doen. Ik heb het eerst met grof schuurpapier gedaan en daarna nog met een wat fijnere korrel. Daarna alles goed schoon en vetvrij gemaakt. En dan eigenlijk het belangrijkste, alles goed in de grondverf. Ik had die van mij (pure and original) al op kleur laten mengen.

   Heel veel succes met schilderen.

   Groet Everdien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s